Avokado, bir çoğumuzun çok aşina olmadığı ancak son birkaç yılda marketlerde git gide daha fazla görmeye başladığımız oldukça faydalı meyvedir. Şimdi meyve diyoruz ama, aslında avokado da domates kadar meyve. Normal meyve diye bildiklerimizin aksine avokado şeker ağırlıklı değil. Onun yerine, sağlıklı yağlar ve bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Ağaçta yetişen ve dış kabuğunun dokusu sebebiyle ‘Timsah Armut’u olarak da bilinen avokado, birçok faydasının yanında doygunluk hissi de vermesiyle kilo vermeye de yardım eder.Peki nedir bu bin bir fayda?
• Birçok mineral ve vitamin içeren avokado, potasyum açısında da önemli bir kaynaktır (muzdan bile daha fazla potasyum içerir!)• Doymamış yağ içermesiyle kolesterolü dengeler ve kalbi korur.• Aynı zamanda toplumda “sağlıklı yağ” olarak bilinen lipidleri içeren yapısı, diğer sebzelerden aldığınız antioksidanların emilimini 2.6 ila 15 kat arttırır; yani yediğiniz sebzelerden daha çok fayda alabilmenizi sağlar.• Lifli yapısı da sindirime yardımcı olur ve kan şekerini düzenleyerek kilo vermenize katkı sağlar.• Göz sağlığınızı ve kemiklerinizi korumaya yardımcı olur.• Bazı kanserleri önlemeye fayda sağlar ve kemoterapi görenlerde kemoterapinin yan etkilerini azaltır.• Hormonlarınızı olumlu etkileyerek merkezi sinir sistemi işlevleri ve üreme sağlığınızı etkiler. Bu sayede düzenli tüketimi hem ruh halinizi düzelterek depresyona girme riski azaltır, hem de doğurganlığı etkiler.• Sağlıklı ve genç görünümlü parlak bir cilde sahip olmanıza ve parlak saçlara sahip olmanıza yardım eder. (Hatta içi yendikten sonra kabuğunun iç kısmıyla yüzünüzün ovulması cilt nemlendirmesi için önerilen yöntemlerden biridir)• Spor yapan kişilere gerekli enerjiyi sağlamak için gereken vitamin ve mineralleri sağlar.
İyi de, avokadoyu nasıl yiyeceğiz?Bizim kültürümüzün klasik tariflerinde pek yeri olmasa da, avokadoyu birçok yemeğinize ekleyebilirsiniz. Örnek olarak birkaç tarifi aşağıda görebilirsiniz.Ancak tariflere geçmeden önce avokado nasıl seçilir ve nasıl kesilir, onu konuşmak daha faydalı olacaktır. Avokado seçmek, biraz domates seçmeye benziyor: Sert ise daha olmamış, çok yumuşak ise içi bozulmuş anlamına geliyor. Kabuğu yeşil veya kahverengi olabilir, yeşil olanlarda ham olma ihtimali daha fazladır. Ancak endişelenmeyin, ham alsanız bile evde 8-10 gün bekleterek yenilecek olgunluğa ulaştırabilirsiniz!Avokadoyu keserken tam ortasındaki çekirdeği unutmamak gerekiyor. Dış kabuğu da yenmediği için, bence en kolay yöntemlerden biri bir bıçak yardımıyla çekirdeğin etrafından keserek avokadoyu ikiye ayırarak oluyor. Kestikten sonra iki yarıyı ters yönlere çevirerek ayırabilirsiniz ve bir kaşık yardımıyla açık yeşil yenilebilir kısmını çıkartabilirsiniz. Ya da kabuğunu elinizle sıyırarak çıkarabilirsiniz. Yenmek için bir pişirme işlemi gerektirmez, biraz limon karabiber ve tuz ve zeytinyağı ile kızarmış tam tahıllı bir ekmeğin üzerinde harika bir tam besindir.
Ben onu tek başına değil de, bir yemekte yesem?Avokadoyu tek başına yemek herkesin damak tadına uymayabilir. Bu durumda tariflerinize avokadoyu katabilirsiniz. İşte birkaç örnek tarif:
Avokadolu tavuklu salata(Şimdi biz tavuklu salatadan örnek versek de, asında her türlü salatanıza da katabilirsiniz. Mesela benim en çok yaptığım çoban salatasının içinde hemen her zaman biraz avokado oluyor.)İçindekiler:• 700 gr tavuk göğüs• 1,5 yemek kaşığı kimyon• 400 gr haşlanmış nohut• 1 avokado• 80 gr bebek ıspanak• 1 kırmızı soğan• 12 fesleğen yaprağı• 2 yemek kaşığı limon suyu• 1 diş sarımsakTavukları baharatlarınızla ve zeytinyağıyla harmanlayıp tavada pişirin. Bu arada bir kasede kesilmiş sebzelerinizi birleştirin. Tavukları da üzerine koyduktan sonra üzerine limon suyu, sarımsak, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile yaptığınız sosu gezdirin.
Avokado Yatağında Köfte Tarifi• 1 diş sarımsak• 2 adet olgun avokado• 4 yemek kaşığı yoğurt• 2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi• 2 çay kaşığı tuz• 10-15 dakika pişmiş köfteAvokadoları ikiye kesip, kaşık yardımıyla çıkardığınız içlerini çatalla güzelce ezin. Sarımsağınızı da ezerek, yoğurt, ceviz ve tuzla beraber ezilmiş avokadoyla karıştırın. Oluşan sosu, önceden boşalttığınız avokado kabukların içlerine doldurun ve üzerine çoktan pişmiş köftelerinizi yerleştirin.
Avokado tadı almak istemeyenlere Avokadolu Puding• 2 adet olgun avokado• 3 adet olgun muz• 4 yemek kaşığı toz kakao• 1 yemek kaşığı süzme bal• 1 yemek kaşığı vanilya özütüAvokadonuzu ayıklayın ve içini iri parçalar haline gelecek şekilde doğrayın. Sonrasında, soyup böldüğünüz muzlarla birlikte bir mutfak robotundan geçirin. Karışım pürüzsüz hale gelince kalan malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Karışımı servis kaselerinize yerleştirip buzdolabında soğuttuktan sonra isterseniz üzerine muz dilimleri koyarak servis edebilirsiniz.Afiyet Olsun!
Zeynep Deniz Atacan
Comments