
Yazın sıcak ve güneşli günlerini geride bırakırken, çekmecelerimizdeki kısa kolluların kazaklara dönmesi gibi mutfağımızdaki atıştırmalıklar da değişiyor. Yazın soğuk atıştırmalıkları yerini kışın sıcak ara öğünlerine bırakıyor. Soğuk günlerde hafif bir dondurmayla atıştırmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir diyerek, sizlerle soğuk sezona uygun kolay yapılan birkaç sağlıklı atıştırmalık tarifi paylaşmak istedim.
Süper-Kek
Öyle bir kek hayal edin ki içinde ne un, ne yağ, ne de şeker olsun—ama tadı yine de çok güzel olsun. İşte bu kek, öyle bir kek. Boşuna süper demiyorum!
Malzemeler:2 adet büyük boy yumurta2,5 su bardağı çiğ kuruyemiş (fındık içi, badem vb.)1 çay bardağı süt8-10 adet kuru kayısı (küçük parçalara kesilmiş halde)1 avuç kuru üzüm1
paket kabartma tozu1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu1 çay kaşığı tarçın1 yemek kaşığı kakao
Kuruyemişlerinizi mutfak robotunuzla un haline getirin. Kekin yağı bu kuruyemişlerin bırakacağı doğal yağından gelecek. Bir kapta yumurtalarınız limon kabuğu rendesi ve sütle beyazımsı bir renk alana kadar çırpın. Küçük parçalara kesilmiş kuru meyvelerinizi, un halindeki kuruyemişlerinizi, tarçınınızı, kabartma tozunuzu ve kakaonuzu da yumurtalı karışımınıza ekleyip karıştırmaya devam edin. Bütün malzemeler karıştığında muffin/cupcake kağıt kaplarına dökerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Kekiniz hazır!
Kabak Cipsi
Çıtır çıtır bir şeyler yemek istediğinizde dışarıdan cips almak yerine yapabileceğiniz sağlıklı bir alternatif!
Malzemeler:Yarım Kilo KabakYarım çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz1 diş sarımsak (dövülmüş)İsteğe bağlı olarak parmesan veya kaşar peyniri
Kabaklarınızı bol suyla yıkadıktan sonra kabukları ile birlikte olabildiğince ince dilimlerle doğrayın. Kabak halkalarınızı geniş bir kapta diğer malzemelerle harmanlayın. Daha sonrasında halkaları fırın kağıdı kapladığınız tepsinize üst üste gelmeyecek şekilde dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip 35 dakika pişirin. 35 dakikanın sonunda kabakları ters çevirip yaklaşık 20 dakika daha (ne kadar çıtır istediğinize bağlı olarak biraz daha uzun veya kısa) pişirin. Yeni film atıştırmalıklarınız hazır!
Salata dolmaları
Salatalıklarınızı oyarak mini-salata kasesi haline getirerek hem hafif hem ferahlatıcı bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz!
Malzemeler:4 büyük salatalık2 bardak cherry domates (4’e kesilmiş)Yarım bardak kesilmiş çekirdeksiz zeytinYarım bardak ufalanmış beyaz peynir2 yemek kaşığı dereotu1 limon (suyu)1 diş sarımsak (dövülmüş)1 yemek kaşığı süzme zeytinyağı1 yemek kaşığı kekikİsteğe bağlı tuz ve karabiber
Salatalıklarınızı üçer parçaya kesin ve bir kaşık yardımı ile içlerini yarısına kadar oyun. Bir kapta kalan malzemelerinizi harmanlayın. Kapta hazırladığınız salatanızı bir kaşık yardımı ile salatalıklarınıza doldurun. Servis ederken isterseniz üzerine biraz daha dereotu koyabilirsiniz.Şimdiden herkese afiyet olsun!
Zeynep Deniz Atacan
Comments